Tupac Shakur
musikk

Tupac Shakur

Sist skrev jeg om rap og hip-hop og da er det ingenting som er mer naturlig enn å skrive om legenden, den nå avdøde Tupac Shakur, også kjent som 2Pac. Han var en amerikansk rapper, låtskriver, skuespiller og aktivist. Mange vi si at han er den største, mest berømte rapperen ever og dersom hans liv ikke ble så brått avsluttet i midten av tjueårene hans, er det umulig å forestille seg hva han hadde fått til. Før han ble drept rakk han å gi ut fem album og det ble også utgitt singler og album i ettertid. Det spekuleres den dag i dag hvorvidt han faktisk lever, da det er enormt mye musikk som har kommet ut etter hans død. Jeg er vel en av de som håper at det stemmer.

Oppvekst og karriere

Tupac heter opprinnelig Lesane Parish Crooks, men endret fort navn til Tupac Amaru Shakur. Han ble født i New York City i 1971, før han som 13 åring flyttet til Baltimore og senere til San Francisco, altså Vestkysten. Musikkarrieren startet han som gjesterapper for Digital Underground-hiphop gruppe. Første album 2Pacalypse Now ga han ut i 1991, mens første store hits kom fra det andre albumet Strictly F My N.I.G.G.A.Z., gitt ut i 1993. I 1995 ga han ut Me Against the World, noe som satte ham skikkelig på kartet. Da kom han under Suge Knight og Death Row sine vinger og skulle gi ut sine fremtidige album for dem. Snoop Doggy Dogg og Dr.Dre var også en del av dette plateselskapet og hadde en klar stil og vei hvor Tupac følte at han passet inn. Hans neste album All Eyez on Me ble en stor suksess og solgte millioner av plater. Etter dødsfallet ble populariteten hans enda større og det ble gitt ut mange samleplater, demoer, konsertopptak, dokumentarer, remikser og nye låter.

Oppvekst og karriere

Hans musikkstil var preget av politiske temaer, den interne konflikten mellom rappere fra Østkysten og Vestkysten, følelser, maskulinitet, aggressivitet og nærmest uredd holdning. Han gikk fra å synge om takknemlighet til sin mor til å fyre opp under konflikten med Notorius B.I.G. og Sean Combs fra Østkysten. Musikken hans er preget av fangende rytmer og konsertene var en opplevelse for seg, da han hadde en helt unik energi og utstråling på scenen. I tillegg til å være artist var han en anerkjent skuespiller og hadde hovedroller i seks filmer hvor Juice er den mest kjente.

Kriminalitet og dødsfallet

Tupac var en politisk aktivist i likhet med sine foreldre og dette var tydelig både i musikken hans og relasjonene til omverden. Etter utgivelse av det andre albumet, som var hans gjennombrudd, ble han siktet for voldtekt. Mens han ventet på dom, ble han skutt fem ganger utenfor innspillingsstudio i New York. Da han kom seg etter dette, ble han dømt og fengslet. Suge Knight betalte kausjon og han slapp fri etter kort soningstid. Under ett år etter løslatelsen, i september 1996, ble han skutt og drept i Las Vegas. Etter dødsfallet hans har det versert rykter om at han iscenesatte sin egen død for å komme seg unna. Det har også blitt laget film om han og hans liv som kom ut i 2017 og navnet hans nevnes hyppig i mediene den dag i dag. Hans liv og virke kommer nok alltid til å intrigere offentligheten, selv om han ikke lenger er iblant oss.

Kan hende du også liker...