musikk

Sanger med politiske budskap

Jeg synes sanger med et klart og meningsfylt budskap, er noe som gir meg mer enn de som er mer intetsigende – og etter min mening budskapsløse. Først tenker jeg sanger med et budskap, det være seg om det er politisk eller ikke. Men hva er egentlig politikk? Hvordan sorterer vi sangene etter deres innhold og mål? Dette er ikke noe lett tema, og vi trenger ikke finne svaret heller. Det finnes både norske og utenlandske artister, som engasjerer seg i samfunnsdebatten. Dette tror jeg er viktig og riktig, og det er helt klart en del av ytringsfriheten vi har. La oss se på noen av de mest kjente låtene, som tar for seg aktuelle saker fra den tiden de ble utgitt.

Den kalde krigen

For mange av dagens unge, er Den kalde krigen bare noen man lærer om på skolen. Men for oss litt eldre, er dette en tid som huskes godt. Men dagens verdenssituasjon er nok minst like krevende og konfliktfylt, men på en annen måte. Det at det kom mange gode låter ut av den kalde krigen, er det ikke noen tvil om. Det samme gjelder for Vietnamkrigen, som mange amerikanske artister engasjerte seg i. Ustabilitet var nok stikkordet under Den kalde krigen, og dette preger også innholdet i mange av sangene fra den tiden. Når man sier politiske sanger, så tenker sikkert mange på kampsanger og den slags – men det er altså store hit som man også kan klassifisere som politiske sanger. En politisk sang reflekterer alltid det samfunnet den kommer fra, eller en hendelse eller situasjon som opptar artisten og hele eller deler av et samfunn.

Den kalde krigen

Atomvåpen og opprustning

Bob Dylan har skrevet mange gode låter, og en del av dem hadde klare politiske budskap. Master Of War kom ut i 1963, altså midt under Den kalde krigen. Låta var en helt klar protest mot våpenkappløpet, som USA og Sovjetunionen stod for. Artisten selv er åpen og ærlig på, at sangen pasifistisk men kanskje ikke en antikrigssang. Men at det er en flott låt, er det ikke noen tvil om.

Utfordret rasismen

Bob Dylan var på denne tiden en aktiv mann og artist, og året etter Master Og War – kom han med The Times They Are A-Changing. Året er altså 1964, og de mørke i USA hadde for alvor startet sin kamp om rettigheter og bedre levekår. Dette tok Bob Dylan fatt i, og skrev altså en låt til støtte for de mørke i samfunnet. På denne tiden startet også apartheid i Sør-Afrika, og fredsprisen gikk til Martin Luther King Jr. Senere skal vi nok ta for oss andre artister og deres politiske sanger, på listen finner vi kjente artister som Aretha Franklin, John Lennon, Sex Pistols og Bruce Springsteen. Men dette blir altså ikke i denne omgang, inntil videre er det bare å nyte god musikk folkens!

Kan hende du også liker...