musikk

Rihanna

Robyn Rihanna, eller kanskje mer kjent under artistnavnet som er bare Rihanna, ble født den 20 februar i 1988 i St Michael og vokste opp i Bridgetown – begge stedene på Barbados. Rihanna er en sangerinne og en låtskriver som i løpet av sin forholdsvis korte karriere har lykkes å produsere en hel rekke fremgangsrike singler og album.Rihanna tok steget inn i musikk bransjen i 2003 når hun begynte å produsere sin demo sammen med Evan Rogers. Og bare to år senere fikk hun i land en kontrakt med plateselskapet Def Jam Recordings, etter å ha imponret den daværende presidenten for plateselskapet, rapperen Jay Z. Og fremgangene lot ikke vente på seg, for hun slo igjennom direkte med sitt debut album, Music of the Sun. Og det neste albumet fikk to singler inn på topp 10 av Billboard 200, «Pon de Replay» og «SOS».

Sex symbol

Etter to album med stor fremgang og suksess, så fikk Rihanna full kreativ kontroll over sitt tredje studioalbum, Good Girl Gone Bad som ble sluppet ut i 2007. Da hadde hun byttet stil og fremstilte seg selv som et sex symbol og hun forvandlet både musikken og imaget. Resultatet ble enda en hitsingel, «Umbrella». Denne ble ikke bare populær i USA, men var også hovedårsaken til hennes internasjonale gjennombrudd. Singelen resulterte i Rihanna sin første Grammy Award. Hun fikk den for beste rap/sang i samarbeid med Jay Z. Hun klarte også å vinne enda en Grammy med sitt album Unapollogetic som kom ut i 2012. Dette ble også henne fjerde album som solgte til Platinum, som da igjen ga henne statusen som pop ikon! Hennes åttende album som kom ut i fjor, produserte hitsingelen Work som raskt inntok førsteplassene både på Billboard 200 og Hot 100. I løpet av sin karriere har hun produsert et stort antall singler som alle har kommet høyt opp på listene over bestselgere i verden. Tenk bare på låtene ”Umbrella”, ”Take a Bow”, ”Disturbia”, ”Only Girl (In the World)”, ”S&M”, ”We Found Love”, ”Diamonds” og ”Stay”.

Over 200 millioner

Selv med sin forholdsvis unge alder så har Rihanna allerede solgt over 200 millioner plater på verdensbasis og er med det en av de mestselgende artistene gjennom tidene. Hun er både den yngste og den som raskest har har fått 14 singler på førsteplass på Billboard Hot 100. Samme liste har utpekt henne til 2000 tallets beste digitale sangartist, og den beste artisten på 2010 tallet. I løpet av sin kort men meget produktive karriere har Rihanna vunnet en hel rad med premier og utmerkelser. Åtte Grammy Awards, tolv American Music Awards, Tolv Billboard Music Awards og to Brit Awards. Forbes har også ranger henne inn på fjerdeplass over verdens mest influensrike artist I 2012.

Selv om hennes siste album, Anti, har solgt mindre enn noen av hennes andre album som har nådd førsteplasser, så topper Rihanna fortsatt listene. Den snart 30 år gamle artisten lykkes i fjor å få sin 21 topp 5 singel og tangerte dermed Elvis Presley sin rekord.

Reklamekarriere

Når Rihanna ikke står bak en mikrofon og synger så har hun også skapt seg en karriere som reklame modell for produkter som Dior, Puma, Samsun og Stance. I løpet av 2015 og 2016 var en god periode for artisten med 75 millioner dollar i inntekter. Dette gjør henne til den 12. beste betalte kjendisen i verden.

Kan hende du også liker...