musikk

Mer norsk rock!

Norsk rock har en spennende lyd og det er synd at så få kommer frem i rampelyset. Artister og band som Madcon og Kygo har gjort det bra i utlandet, men det er mange flere der de kommer fra. Norsk rock har en spennende lyd og det er synd at så få kommer frem i rampelysetDet er mange norske artister som reiser rundt på små turnéer og selger musikken i forbindelse med konsertene. Publikum er entusiastisk, men nedslagsfeltet blir fort for lite. De trenger mer oppmerksomhet rundt musikken sin og dette fås bare gjennom å slippe inn i varmen hos Spotify og lignende kanaler. En ikke helt enkel oppgave.

Skap et behov for norske rockere

Vi lever i en kommersiell verden, enten vi liker det eller ikke. Så hvis norske rockere skal få gjennomslag for sin musikk så må vi som forbrukere vise interesse for dem. Vi må søke etter dem i hitlister og vi må være flinkere til å spille musikken deres og ikke minst, trykke ”like” på Facebook. Så neste gang du leser en bok, utforsker pokerstarscasino, utfordrer datamaskinen hos chess, jobber i hagen eller er ute og sykler, så må du laste ned og spille norsk rock. Da vil også de store selskapene få øynene opp for den spennende musikken fra nord. Markedsøkonomi i praksis!

Mange gode stjerner

Det er ikke mulig å liste opp alle bandene og rockestjernene vi kan skryte på oss her i nord. Det er rett og slett for mange, i tillegg til at band løses opp med jevne mellomrom. Så en liste vil aldri være komplett, heldigvis. Vi trenger kontinuerlig nytt blod!

Englebarn er et de nyeste på rockescenen. Dette er et band fra Tromsø og de har blitt sammenlignet med slike storheter som Seigmenn og DumDum Boys. Bandet har gradvis blitt et kjent navn også i Sør-Norge og har begynt å stå øverst på artistlisten.

Black Debbath spiller rock og har norske tekster. Dette gjør det til et spennende band, men det har ikke enda blitt like populært i utlandet. Kvaliteten på musikken er utmerket, så det er språket som er det store problemet. De er verdt å bruke litt tid på. Kanskje lar du deg sjarmere.

The Carburetors er ren, herlig rock. De spiller en kombinasjon av boogie rock and roll og heavy metall. De har sluppet flere CD og deltok i Melodi Grand Prix i 2012. Det er enkelt å finne disse sangene på nettet, men husk å like dem og spre ryktet!

Så er det flere band som tolker kjente utenlandske artister og gjør en utmerket jobb på dette feltetSå er det flere band som tolker kjente utenlandske artister og gjør en utmerket jobb på dette feltet. Her snakker vi om band som Mad Cow som synger Neil Young sanger. Så er det Live/Wire som er et av Norges aller beste AC/DC tributeband. Listen fortsetter og fortsetter.

De meste kjente artistene

Vi må ikke glemme alle de store rockerne som har gledet norske rockere og musikkelskere i årevis. Det var de som la grunnlaget for rocken i Norge, de tok inn impulsene fra utlandet og skapte en lyd som etter hvert ble særpreget norsk.

Dette er band som The Pussycats, Vanguards og The Beatniks. Disse bandene og musikerne begynte riktignok med å lene seg på rock’n’roll revolusjonen i utlandet, men lyden de skapte er fremdeles noe vi går og nynner på i dag.

Hovedspråk var lenge engelsk, men dette endret seg etter hvert. Flere begynte å synge på norsk, spesielt fra midten av 1970-årene og utover.  Åge Aleksandersen ledet ann og skapte den særpregene trønderocken. Denne stilen er fremdeles svært populær og ikke minst, skikkelig  god rock.

Flere festivaler slik som Ragnarock, Norwegian Wood og Quart festivalen har hjulpet å fremme de nye norske talentene og mange norske talenter kan spore sin suksess til en av disse festivalene.

Moderne rockeband inkluder store navn som DumDum Boys, DeLillos, Seigmen, CC Cowboys, Hellbillies og  D.D.E. som synger hovedsakelig på norsk. Så har det vært store band som The September When, Dance With a Stranger og Turboneger som i all hovedsak produserer musikk på engelsk.

Det er flere solo artister som har slått gjennom, også på den internasjonale scenen. Dette inkludert Lene Marlin, Bertine Zetlitz og Maria Mena. Dessverre har slike soloartister og mange av bandene kun hatt en eller to hitter i utlandet uten å virkelig blitt et kjent navn.

Unntaket er rock’n’roll sin mørkere fetter; heavy metall. Her har mange norske artister klart å etablere seg i miljøet. Miljøet er relativt lite, men i dette miljøet er står norsk heavy metall sterkt!

Norsk rock fortsetter å vokse

Det er ikke alltid nødvendig å slå igjennom internasjonalt for å være en suksess. Mange norske artister klarer å skape en suksess i Norge, men det er viktig at vi blir mer bevisst i vår støtte til norske artister. Vi må dele musikken med vennene våre og bruke sosiale medier for å spre ryktet. Dette er den eneste måten norske artister kan bli kjent ettersom markedsføringsbudsjettet er svært begrenset.

Kan hende du også liker...