musikk

Mannen med snakketøyet i behold

Med denne overskriften så tror jeg mange av dere, vet hvilken artist jeg har i tankene. Hvis jeg i tillegg hadde skrevet at han er flink til å traktere instrumenter, og da spesielt gitaren – ja da sier svaret seg selv. 

Øystein Olaf Sunde som er hans fulle navn, er en artist som jeg har stor sans for. Hver gang jeg hører en Sunde-låt på radio, blir jeg sittende som nesten paralysert – over hans innholdsrike, humoristiske og gjenkjennelige tekster. Jeg er i en slik alder så jeg har fått med meg Øystein Sunde sine låter, opp gjennom oppveksten. Det som er spesielt med låtene hans, er at de er like godt likt av ungdommen som av de eldre. Dette kommer nok både av hans gode kvalitet på det han fremfører, men også hans væremåte og person er noe som tiltaler de fleste av oss. Han er vel det som vi på godt norsk kaller for en «likanes kar» Nå skal vi bli bedre kjent med artisten fra Skarnes i Hedmark, eller er han egentlig fra Oslo?

Oppvekst på bygda og i byen

24.januar 1947 er fødselsdato til den kjente og ikke minst humoristiske artisten, ja la meg legge til folkekjære også – for det er han i aller høyeste grad. Han ble født i Oslo men familien var bosatt på Skarnes, dette er kommunesenter i Sør-Odal kommune – helt sør i Hedmark. I 1955 flyttet familien til Oslo, nærmere bestemt til drabantbyen Lambertseter.

Ble en del av musikkmiljøet i Oslo

Viseklubben Dolphin ble etter hvert et sted, som unge Sunde besøkte både titt og ofte. Her traff han andre musikk talenter som Lillebjørn Nilsen, Kari Svendsen, Finn Kalvik, Ole Paus og Hege Tunaal.

Bandmedlem

Ble en del av musikkmiljøet i Oslo

Det er som soloartist folk kjenner Øystein Sunde best, men han har vært innom revybransjen og ikke minst har han vært med i en rekke band opp gjennom årene. Det mest kjente samarbeidet, var nok tiden da han var medlem av Gitarkameratene. Men han var også med i Christiania Fusel & Blaagress, Hi-Five og Hitch-Hikers.

Humor og hverdagslige ting

Som jeg nevnte innledningsvis, er nok mye av suksessfaktoren til Sunde – at folk kjenner seg igjen i tekstene hans. Hans valg av egenopplevde og hverdagslige sysler, finner vi i mange av hans låter. Her går det i alt fra opplevelser som modellflyver, til hans tid som bleieskifter. Han har mange ganger sagt, at han sliter med å skrive tekster som ikke innehar humor – og det kan vi jo med sikkerhet slå fast at hans låter har.

2 X Årets spellemann

Dette er jo en prestasjon i seg selv, for Sunde mottok den gjeve prisen under Spellemannprisen i 1989 og 1994. Året etter mottok han same pris, men da sammen med Gitarkameratene. Etter mange år i hovedstaden, valgte han å flytte tilbake til Skarnes da han hadde stiftet familie. Noen av hans store lidenskaper er modellfly, bilbane og hagegolf – som vi også kjenner igjen fra noen av hans låter. Det som Øystein Sunde har gitt oss i en mannsalder, er det nok ikke mange andre som kan kopiere.

Kan hende du også liker...