musikk

Jimi Hendrix

Han ble født og døpt som Johnny Allen Hendrix, men ble i veldig ung alder omdøpt til James Marshall Hendrix. Mens de aller fleste av oss kjenner han kun som Jimi Hendrix. Han har vel spilt så mye rock slik at alle med en viss alder vet hvem denne artisten er. Eller i det minste har hørt navnet hans i en eller annen sammenheng. Han er opprinnelig amerikansk, men flyttet etter hvert til England og holdt til der i store deler av sin karriere. Han er både gitarist, vokalist og komponist. En av hans aller største om ikke DEN største låten er Purple Haze.

Vanskelig oppvekst

Hans mor var bare 17 år gammel når han ble født. Og han ble født inn i fattigdom. De økonomiske problemene gjorde at de ble flyttende rundt ganske mye mens han var ung. Og denne biten gjorde vel at han havnet litt på skråplanet som ung og fikk problemer med lovens lange arm. Men han var for så vidt heldig og fikk valget mellom fengsel eller å verve seg inn i det militære.  Han valgte det siste. Men selv der hadde han problemer med å innrette seg etter alt som skal og må gjøres under militær kommando. Så hans militære karriere ble kun på et år etter at det var konstatert at han ikke var godt skikket til noe i det militære.

Tidlig karriere

Mens han fortsatt bodde i Amerika var han med i flere forskjellige band. >Men Jimi og kompisen Billy Cox startet et band de kalte King Kasuals etter at Jimi hadde dimittert fra det militære. Men ingen av disse bandene han var med i rundt i Tennessee og i Nashville hadde noen stor suksess. Det var først når han flyttet til New York at ting sakte begynte å skje. Han spilte her med kjente artister (i hvert fall i dag er de store stjerner) som Isley Brothers Ike og Tina Turner og Little Richard, samt flere andre ikke fullt så kjente artister. Ingen av disse forholdene var langvarige dessverre.

Men når han litt senere flyttet til England og kom i kontakt med blant andre medlemmer fra The Beatles, Gruppen The Who, Eric Clapton, Jeff Beck og flere andre at han begynte å bli virkelig «hot». Det var flere andre som var innblandet i Jimi Hendrix sin karriere i denne perioden. Og det bandet han hadde når han virkelig begynte å bli «hot» var bandet The Jimi Hendrix Experience. Her kom det flere superlåter. «Hey Joe», «Purple Haze» og «The Wind Cries Mary». Samtidig kom også hans første egenkomponerte låt som side B på en av disse singlene – det var låten «Stone Free».

Alt for kort karriere

Det er vel fortsatt et mysterium hvorfor Mr. Hendrix gikk bort i så ung alder. Han sovnet inn allerede i 1970 etter en overdose sovepiller sammen med alkohol.

Det er jo nesten ikke mulig å forestille seg hva denne mannen hadde klart å produsere dersom han hadde fått en «normal» og lang karriere. De låtene og den spillestilen han stod for var jo og er enda unik!

Kan hende du også liker...