Hip Hop
musikk

Hip Hop og Rap

Musikksjangrene Hip Hop og Rap hører til populærmusikken og er populær blant ungdom. Det handler ikke bare om musikken – Hip Hop er også en del av en kultur og inkluderer også DJ, breakdance og graffiti. Kulturen har sitt utspring fra New York på 1970-tallet og har senere spredt seg internasjonalt.

I Norge har Hip Hop vært populært siden 1990-tallet og har vært ledende innen ungdomskulturen. Norske artister innen denne sjangeren er for eksempel Lars Vaular, Tommy Tee, Arif og Unge Ferrari. Starten for norsk Hip Hop kan sies å ha startet med filmen Beat Street fra 1984.

Rap

Hip Hop har senere utviklet seg til Rap, og gjennom internasjonale artister som Eminem har den løftet Hip Hop-kulturen. Norske Rap-artister er for eksempel Karpe Diem og Paperboys. Hip Hop og Rap har blitt sett på som en gutteklubb, men det fins også norske kvinnelige Rap-artister som Linda Vidala og Izabell.

Rap
Rap

Rap-sjangeren karakteriseres ved at man snakker teksten på en rytmisk måte. Stilen har sine røtter i den afroamerikanske kulturen i New York, der DJ-er begynte å lage rytmiske monologer til et akkompagnement. I begynnelsen var det vanlig at artister rappet på engelsk, men i moderne tid rapper man på norsk. Det er flere sjangere innen Rap, du finner både politiske rappere og rappere som fokuserer på humor og overdrivelser.

Norsk Hip Hop og Rap-kultur

NRK P3 er en viktig bidragsyter til Hip Hop og Rap-miljøet i Norge. Gjennom for eksempel National Rap Show som har vært på luften siden 1993, gir programleder Tommy Tee det norske folk en viktig innføring i Hip Hop og Rap-musikk.

«Takin Ova» – historien om norsk hiphop», oppsummerer det meste av hvordan Hip Hop og Rap-musikken har påvirket norsk kultur. Både allmennkjent historie og viktige artister er med i dokumentarserien. Tittelen referer til en av singlene til Tommy Tee om det å «ta over».

Gjennom norske medier og Tv-produksjoner ser man en fortsatt utvikling av Hip Hop og Rap, og i Tv-programmer som «Stjernekamp» og «Idol», så ser man at sjangeren fortsatt er populær og at nye artister kommer til. I Bodø har man startet Norges første Hip Hop-festival, som kalles Lairofestivalen. Foreløpig er festivalen bare for norske artister, og den første festivalen gikk av stabelen høsten 2019.

Hip Hop og Rap handler ikke bare om selve musikken, men det handler også mye om identitet. Her snakker man om kategorier som mote, dans og språk. Det dannes gjerne subkulturer innen denne musikken, og musikk påvirker på flere områder. I Norge finner man eksempel på nettmagasiner som Stress, og magasinet Kingsize som fokuserer på Hip Hop.

Mye handler om å finne seg selv og vise hvem man er, og uttrykket på scenen er veldig viktig. Man kan si at Hip Hop-kulturen og Rap har gjennomgått en utvikling fra å kun handle om DJ, til å inkludere et større og viktigere produkt med flere kunstneriske elementer. Etter at Rapper’s Delight ble utgitt, som solgte mer enn 8 millioner eksemplarer, så kan man si at Hip Hop ble viktigere internasjonalt.

Kan hende du også liker...