musikk

Garth Brooks

Det var ganske mange artister som hadde store og gode fremganger I løpet av 2016. Den neste som kommer opp på listene mine er en artist som kanskje er mer kjent i USA enn i Europa og resten av verden. Men for all del man har da hørt musikken hans. Jeg tenker på country sangeren Garth Brooks. Han er ingen tradisjonell country sanger, men han blander blant annet inn litt rock and roll i låtene sine. Dette har gitt han en særpreget stil og har slått meget godt an hos det amerikanske publikumet. Gang på gang har han produsert singler og album som har funnet veien til topps på listene og han har solgt til Platinum gang på gang. Hans turnéer er utsolgte nesten uansett hvor han legger sine reiser. Dette er jo da igjen med på at han er en av de artistene med stor fremgang i 2016. Økonomi er jo en meget stor faktor når vi er inne på fremgang og ikke fremgang.

I følge offisielle kilder i USA så er Garth Brooks den bestselgende soloartisten noensinne i USA med over 138 millioner solgte album i landet. Det plasserer ham foran Kongen av Rock, Elvis Presley, men det er så vidt bak Beatles (som jo ikke er noen soloartist) om det regnes sammenlagt salg over hele verden. Som jeg skrev så er han utrolig populær i USA hvor han selger mesteparten av sine album. Totalt har han solgt 160 millioner album verden over, hvorav da de 138 millionene som jeg nevnte er bare i USA. Altså nær 90 % av hans salg er i USA.

Gjennombruddet

Garth Brooks sitt første album kom ut i 1989 og ble umiddelbart en kjempe hit og nådde så høyt som en andreplass på Billboard Top Country Album listen og en 13. plass totalt på Billboard 200 listen. Alt dette skjedde veldig tidlig i hans karriere så var majoriteten av hans musikk helt tradisjonell country musikk. Den første singelen, Much Too Young (To Feel This Damn Old), lykkes å ta seg inn på topp 10 listen men aldri helt til toppen. Mens derimot hans andre singel, If Tomorrow Never Comes, klarte det den første ikke klarte – het til topps.

Andre populære låter fra fra det albumet var Not Counting You sammen med The Dance. Sistnevnte er fortsatt i dag en av hans store favoritter, om ikke den største av alle hans låter. Etter alle fremgangene og suksessen i1989, så reiste Brooks ut på sin første turné, som åpningsnummer eller oppvarmings artist for Kenny Rogers.

Diamantalbum

Brookes er i dag den eneste artisten i musikken historie som har klart å oppnå diamant status med syv av sine album. Diamant status innebærer at et album har solgt minst 10 ganger til Platinum. Å selge til Platinum innebærer å selge minst 1 million eksemplarer, så Diamant status må man selge minst 10 millioner eksemplarer for å oppnå.

De album Garth Brooks har klart det med er; Garth Brooks (10× platinum), No Fences (17× platinum), Ropin’ the Wind (14× platinum), The Hits (10× platinum), Sevens (10× platinum), Double Live (21× platinum), og The Ultimate Hits (10× platinum).

Kan hende du også liker...