musikk

Flere norske artister

Det finnes mye mer i norsk musikk enn A-ha og Bobbysocks. Nå i de senere årene er det mange norske artister som har gjort gode ting både i Norge og utenfor landets grenser. En av de som har brukt dagens medier for å «slå seg opp» er artisten Kygo. Og med han er det flere andre som har kommet opp den veien.

Kygo

Kyrre Gørvell-Dahll er hans fulle navn selv om du og jeg kjenner han best under hans artistnavn Kygo. Han slo gjennom i 2014 ved å remikse andre artister sine låter og legge de ut på nettstedene Youtube og Soundcloud. Bare på de to nettstedene så hadde han frem til februar i 2016 passert over 400 millioner treff. Hans mest populære musikk er remikser av låter som Ed Sheerans «I See Fire», Marvin Gayes «Sexual Healing» og Ellie Gouldings «High for This».

Etter å ha remikset andres musikk på eget initiativ så kom det forespørsel fra Coldplay om ikke han kunne gjøre en remiks av deres «Midnight». Dette skjedde på forsommeren i 2014. På samme tiden omtrent så gikk hans remiks «Younger» fra Seinabo Says og hans egenproduserte og første singel «Firestone» begge til topps på VG listen hjemme i Norge.

Hans egenproduserte låt og singel nummer to «Stole the Show» gikk også til topps i Norge og høstet stor suksess både innenlands og internasjonalt.

Til tross for sin relativt korte karriere så har han klart å gjøre mye som har satt spor etter seg. Han deltok på EDM-festivalen Tomorrowland i 2014 og på Ultra Music Festival 2015. Han har vært nominert til flere spellemannspriser og han har vunnet to. Han vant Årets spellemann og årets låt under spellemanns prisutdeling i 2015.

Nico & Vinz

Disse to herrene slo igjennom etter å ha vunnet en konkurranse i Tyskland i 2011 og vant spellemannsprisen for musikkvideoen til sin låt «One Song». Duoen ble også kåret til Årets Spellemenn under spellemannsprisen 2014.

Opprinnelig var navnet på bandet deres Envy, men ble endret til Nico & Vinz i forbindelse med en utvidet satsning i blant annet USA. Så fra 2009 og ut 2013 het de Envy, mens fra 2014 og fortsatt er de kjente som Nico & Vinz.

Utgivelser

I løpet av karrieren har de rukket å gi ut ni singler, to album pluss en mikstape. Og de har deltatt på flere store arrangement som har hjulpet de i sin egen markedsføring. Nobels fredspris konserten f.eks.  sendes til «et par» land rundt om i verden. De deltok de som Envy i 2013 i Oslo Spektrum.

Etter sitt foreløpig siste album «Black Star Elephant» i 2014 fulgte det en masse TV show opptredener i USA.

Norske utlendinger

Begge de to gutta i Nico & Vinz er norskfødte, men foreldrene deres er fra utlandet. Nico som originalt heter Nicolay Sereba sine foreldre er ivorianske, mens Vinz som originalt heter Vincent Dery har foreldre som begge kommer fra Ghana. Gutta er født i 1990 og oppvokst på henholdsvis Holmlia og Lambertseter – begge deler er forsteder til Oslo.

Kan hende du også liker...