musikk

A-ha

Alle voksne mennesker i Norge kjenner til musikk gruppen A-ha med de tre norske guttene som herjet på fra midten av 80 tallet og fremover på 90 og 2000 tallet. Gruppen ble originalt grunnlagt i Oslo i 1082 av Morten Harket, Magne Furuholmen og Pål Waaktaar-Savoy. De slet veldig både økonomisk og musikalsk frem til de traff John Ratcliff som likte musikken deres og sendte en demo til Terry Slater. Terry Slater var på den tiden kjent for å ha jobbet med mange av de store artistene som Duran Duran, Queen, Kate Bush og Sex Pistols bare for å nevne noen. Han ble manager for bandet og klarte til slutt å få en platekontrakt med Warner Bros Records.

Startet på toppen

Debut albumet deres kom ut i 1985 og het Hunting High and Low. Dette albumet gikk til topps på listene i Norge, andreplass på listene i Storbritannia og 15. plass på Billboard listene i USA. Det kom også to singler ut fra dette albumet – «Take On Me» og «The Sun Always Shine on TV». Dette ga gutta en nominasjon til en Grammy Award som beste artist. I Storbritannia fortsatte suksessen for Hunting High and Low på listene også året etter, og endte som et av de albumene som solgte best det året. Så frem til 1994 ga gutta ut flere album og det femte studioalbumet, Memorial Beach, ble heller ingen suksess. Ingen av de fire siste albumene klarte å følge opp suksessen til debut albumet. Dette endte med at trioen tok en pause.

Del 2

Det er vel ikke del to selvfølgelig, men trioen kom sammen igjen etter en opptreden på Nobel Fredspris konserten i 1998. Da kom det sjette albumet deres i år 2000 – 2000’s Minor Earth Major Sky, som ga nok en topp plassering på norske hitlister og første til at de igjen var ute på turne.

Det syvende albumet, Lifelines, slapp de ut i 2002, og det åttende albumet, Analogue, kom ut i 2005. Dette albumet solgte til sølv i UK. Dette var det mest suksessfulle albumet siden albumet som kom ut i 1990. Det niende albumet, Foot of the Mountain, kom først ut i 2009 og brakte gutta opp til topp fem på listene i Storbritannia – beste resultat siden 1988 og solgte til sølv i England og Platinum i Tyskland. I Norge klatret de kun opp til andreplass – første utgivelsen deres som ikke gikk helt til topps på hjemmebane.

Høyt opp på mange lister

Dersom A-ha har gitt ut sitt siste album nå så ble det totalt 10 studioalbum på gutta. I tillegg til fire samlealbum og to konsert album. Frem til mai 2016 hadde gutta gjennomført 609 konserter i ganske mange forskjellige land verden rundt. Og de har turnert på 10 større turneer, samt at de har planlagt enda en i 2017-2018.

De har blitt nominert til flere priser – vunnet noen mens andre ikke. De har flere spellemannspriser her hjemme på bjerget. Og kanskje høydepunktet med slike utnevnelser kom i 2012 da alle tre ble tildelt St. Olavs Orden.

Flere av gutta har også karrierer utenfor gruppen A-ha, men det får jeg komme tilbake til i en senere artikkel.

Følg med videre!

Kan hende du også liker...