musikk

A-ha del 2

A-ha har vel uten tvil vært et av Norges største band gjennom tidene. Og det er svært få som ikke har hørt om dem. Så det er ikke lett å beskrive de tre gutta på bare en liten artikkel. De har vært med på mye gjennom sine 30 år som artister.

I den første artikkelen skrev jeg litt om oppstarten av bandet og deres album utgivelser frem til 2009. I oktober 2009 annonserte bandet at de ville gå hvert til sitt etter endte verdens turné i 2010 – The Ending on a High Note Tour. Tusenvis av fans fra minst 40 forskjellige land møtte frem på konsertene dere i løpet av denne turneen for å si takk og farvel til bandet. Men så i 2014 kom kunngjøringen at A-ha ville delta på Rock In Rio i 2015 som en del av feiringen for deres 30 års jubileum siden oppstarten av gruppen. Arrangementet var også 30 år det året. Tidligere dette året (2015) ble det annonsert at de skulle spille sammen de neste to årene. Og like før Rock In Rio ga de ut sitt tiende (og til nå siste album) Cast in Steel. Og en turné som varte fra høsten 2015 og mars til mai i 2016 fikk samme navnet som det tiende albumet.

500 millioner

A-ha har jo også tjent litt penger i løpet av sin karriere. Frem til og med 2009 skal gruppen ha solgt over 100 millioner plater på verdensbasis. Og på mindre enn et år i 2010 så skal bandet ha tjent cirka 500 millioner norske kroner fra konsert billetter, rekvisitter og utgivelsen av et album med «Greatest hits». Dette gjør dem til et av de 40-50 største bandene i verden.

A-ha er også notert i Guinness World Records book fra 1991 da de satte verdensrekord for å ha det største betalende publikum til en av sine konserter – nemlig 198 000 betalende tilskuere på Rio’s Maracanã Stadium. Hele verdens underholdningsbransje ble sjokkert den gangen A-ha fikk til dette.

En annen rekord som Morten Harket satte i 2001 og han har den rekorden fortsatt – han holdt en tone live i 22 sekunder i låten «Summer Moved On».

Magne Furuholmen

Magne Furuholmen har også en karriere som kunstner ved siden av sin musikk karriere med A-ha. Han har også gitt ut flere utgivelser selv opp gjennom årene – da spesielt film musikk sammen med Kjell Bjerkestrand under navnet Timersound. Cirka 25 kunstutstillinger har han hatt parallelt med sin musikk karriere.

Paul Waaktaar-Savoy

Paul Waaktaar-Savoy eller Paul Waaktaar Gamst som han het ved fødselen i 1961 er A-ha sin gitarist og låtskriver. Paul sin karriere sammen med A-ha er kjent for veldig mange. Men alt han har deltatt på ved siden av A-ha karrieren er helt utrolig – den listen er veldig lang og imponerende.

Morten Harket

Morten Harket er A-ha’s sanger og låtskriver og er vel den av de tre gutta som er mest kjent også fra sin karriere utenfor gruppen A-ha. Morten har flere solo album utgivelser og en mengde singler som sanger.

Kan hende du også liker...